Foto: Peter Dicke

Studentenverenigingen in Groningen willen het alcoholgebruik onder hun leden inperken, maar dit wordt bemoeilijkt doordat kortingen van bierbrouwers alcoholgebruik juist aanmoedigen. Dit meldt de NOS.

Alchoholgebruik

De verenigingen maakten eerder dit jaar in een convenant afspraken over de huidige alcoholcultuur, waarin staat dat overmatig alcoholgebruik moet worden tegengegaan. De praktijk leert echter dat het lastig is de alcoholconsumptie terug te drinken, doordat studentenverenigingen een financiële beloning krijgen wanneer hun leden meer alcohol nuttigen. Deze systematiek staat dus haaks op de afspraken in het convenant.
 

Korting

Omdat studentenverenigingen met een eigen bar ook een horecaonderneming zijn, worden zij aan de hand van een korting aangemoedigd zo veel mogelijk bier te verkopen. Dat gebeurt via de zogeheten hectoliterbonus. Die houdt in dat de korting hoger wordt bij een hogere bieromzet. De korting kan zelfs oplopen tot 75 procent.
 

Bierdrinkers

Volgens ‘biermakelaar’ Tom van Erven Dorens doen bierbrouwers dit omdat studentenverenigingen voor hen aantrekkelijk zijn. Studenten drinken grote hoeveelheden bier en wanneer zij bekend zijn met een bepaald biermerk, zullen ze dat merk vaker kiezen. 
 
De bierbrouwers zelf vertellen weinig over de kortingen die ze geven, omdat ze geen uitspraken doen over commerciële afspraken en contracten met derden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids