Normal_buik

Het onderzoek ‘Hersenen in je buik?‘ is de winnaar van de vierde Klokhuis Wetenschapsprijs, de jaarlijkse prijs voor wetenschappelijk onderzoek relevant voor kinderen. Het winnende project is van arts-onderzoeker Veerle Melotte van Maastricht UMC+. De uitreiking vond plaats tijdens de junioropening van InScience, op donderdag 7 november. Dit meldt NTR.

Er zijn door de Nederlandse universiteiten, umc’s en hogescholen bijna zestig onderzoeken ingezonden voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Hiervan zijn er tien genomineerd. De prijs is voor de vierde keer uitgereikt. Het Klokhuis (NTR) bekroont met deze wetenschapsprijs interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Aan het onderzoeksgebied van het winnende onderzoek wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gewijd die wordt getoond tijdens InScience 2020.
 
De winnaar is gekozen door kinderen, die via de website van Het Klokhuis konden stemmen op het onderzoek dat zij het meest interessant en relevant vinden. In totaal hebben 7.588 kinderen een stem uitgebracht. Het winnende onderzoek behaalde 2.648 van de stemmen. In dit onderzoek richten artsen zich op de relatie van het ‘buikbrein‘ op het ontstaan van kanker.
 
Naast de uitreiking van de prijs, werd de première van de Klokhuisaflevering ‘Rolstoel-les voor kinderen die een rolstoel gebruiken’ getoond, het winnende onderzoek van 2018. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids