Normal_vingeradruk__vinger__scan

De universitaire sportscholen USC Amsterdam, van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam, en USC Leiden van de Universiteit van Leiden, vragen sporters om hun vinger te scannen wanneer ze naar binnen willen. Hiermee schenden zij de privacy van hun klanten. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is een dergelijk systeem niet verboden, maar moeten de scholen wel een alternatief aanbieden voor de vingerafdruk. Dat is echter niet het geval. Dit meldt NU.nl.

Een vingerafdruk is enorm gevoelig. De Autoriteit Persoonsgegevens kijkt daar daarom streng naar. Een scan hiervan mag alleen worden gemaakt bij expliciete toestemming van een klant. Deze persoon moet daar goed over zijn geïnformeerd. Uit een steekproef van NU.nl komt naar voren dat de sporters bij het USC Amsterdam en het USC Leiden niet actief worden gewezen op een alternatief van de vingerscan. 
 
Het USC heeft inmiddels laten weten het beleid te zullen aanpassen. Op korte termijn kunnen sporters daar sporten zonder vingerafdruk af te geven. 
 
Ook bij andere universitaire sportscholen in Nederland wordt gewerkt met een vingerscansysteem. Daar worden wel andere alternatieven geboden. Bij het Sportcentrum van de Vrije Universiteit Amsterdam kunnen klanten zich ook legitimeren om naar binnen te kunnen..
 
Door: Nationale Onderwijsgids