Logo_logo_knaw

De Christiaan Huygensprijs is gisteren uitgereikt aan Chris Smiet, postdoctoral scholar bij het Princeton Plasma Physics Laboratory voor het onderzoek waarop hij in 2017 promoveerde aan de Universiteit Leiden. Minister Van Engelshoven van Onderwijs overhandigde hem een bronzen beeld en een geldbedrag van 10.000 euro in de Oude Kerk te Voorburg. Dit meldt KNAW.

Proefschrift over de verwikkeling van magneetveldlijnen in een plasma

Juryvoorzitter en en hoogleraar micromechanica van materialen aan de Rijksuniversiteit Groningen Erik van der Giessen omschreef de wetenschappelijke kwaliteit van Smiets onderzoek als “bijzonder hoog, origineel en veelbelovend”. Hij zei ook dat de zelf-stabiliserende plasmaconfiguratie die in het proefschrift is voorspeld “een belangrijke rol zou kunnen spelen in het ontwerpen van betere en compacte kernfusiereactoren”.
 
Smiet (1987, Tjele, Denemarken) promoveerde op 20 juni 2017 aan de Universiteit Leiden op het proefschrift Knots in Plasma. Eervolle vermeldingen gingen naar Bas Hensen voor zijn voor zijn dissertatie Quantum Nonlocality with Spins in Diamond  en naar Xiaojue Zhu, voor zijn dissertatie Taylor-Couette and Rayleigh-Bénard turbulence: the role of the boundaries.
 

Over de Christiaan Huygens wetenschapsprijs

De Christiaan Huygens wetenschapsprijs wordt jaarlijks toegekend aan een onderzoeker die met zijn of haar promotieonderzoek een belangrijke bijdrage aan de wetenschap heeft geleverd, met oog voor de maatschappelijke relevantie. Bij toerbeurt staat een van de gebieden centraal die zich mede door het werk van Christiaan Huygens (1629-1695) hebben kunnen ontwikkelen: wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde.
 
Door: Nationale Onderwijsgids