Normal_academiegebouw_universiteit_groningen_rug

Op 2 september vindt de officiële opening van het 406e Academisch Jaar van de Rijksuniversiteit Groningen plaats. Rector Magnificus Cisca Wijmenga leidt voor het eerst de feestelijke ceremonie. Deze vindt plaats van 16.00 tot 17.30 uur en de voertaal is Engels. Dit meldt de Rijksuniversiteit Groningen.

Tijdens de opening is er aandacht voor de nieuwe RUG-alumnus van het jaar: Christiaan Triebert. De 28-jarige ‘Visual Investigations Journalist at The New York Times’ wordt over de hele wereld gevraagd te komen vertellen hoe je met open internetbronnen de feiten boven water krijgt. De academische basis hiervoor is gelegd aan de RUG, vandaar dat Triebert nu is verkozen tot Alumnus van het Jaar.

Ook jong talent is vertegenwoordigd tijdens de opening. Zo wordt bekendgemaakt welke student de nieuwe RUG-huisdichter is. Hij of zij zal het komende collegejaar maandelijks een gedicht schrijven over de universiteit en het studentenleven. Het eerste gedicht wordt voorgedragen tijdens de ceremonie. De muzikale intermezzo’s worden ook verzorgd door studenten.

Aanmelden voor deze dag kan tot uiterlijk donderdag 29 augustus. Meer informatie is hier te vinden.
 

Leuk weetje

De Dies Natalis van de RUG is vandaag, 23 augustus. In 1614 begon op deze datum het eerste Academisch Jaar. Dit betekent dat vandaag de officiële 405e ‘verjaardag’ van de RUG is. Echter, in 1614 gebruikte Groningen nog de ‘Juliaanse kalender’, die 10 dagen verschilde van de nieuwe ‘Gregoriaanse kalender’ - die in die tijd al in delen van Europa werd gebruikt. In de huidige Gregoriaanse kalender is de feitelijke datum waarop de RUG verjaart 2 september: De Opening van het Academisch Jaar.
 
Door: Nationale Onderwijsgids