Normal_arts_dokter_hartslag_controle_ziekenhuis

Meer dan 80 procent van alle coassistenten besteedt meer dan 50 uur per week aan de coschappen inclusief zelfstudietijd. Bij 30 procent is dit zelfs meer dan 60 uur. Hierdoor is het nagenoeg onmogelijk om een bijbaan te nemen. Vandaag organiseert De Geneeskundestudent daarom samen met de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD een actiedag voor een tegemoetkoming voor alle coassistenten. Dit meldt De Geneeskundestudent.

De studiebelasting voor coassistenten bedraagt maximaal 46 uur per week. Die 46 uur is al een uitzondering, want de Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek geeft een norm van 40 uur per week aan. “Wij coassistenten willen graag zoveel mogelijk ervaring opdoen en dragen graag bij aan patiëntenzorg. Daarom hebben wij er ook geen enkel probleem mee om lange dagen te maken, nachtdiensten te draaien of om in weekenden en vakantie te werken”, zegt Amir Abdelmoumen, voorzitter van belangenorganisatie De Geneeskundestudent. Maar de hoge studiebelasting zorgt er wel voor dat het hebben van een bijbaan voor een coassistent praktisch onhaalbaar is. “Het lopen van coschappen gebeurt in de masterfase van de studie geneeskunde. We betalen deze twee jaar wel gewoon collegegeld van zo’n tweeduizend euro per jaar. Omdat je naast je coschappen geen tijd hebt om te werken, heb je haast wel ouders nodig die je financieel steunen. Dat maakt de studie niet bepaald toegankelijk voor iedereen.”
 
Vorig jaar is er in de Cao UMC afgesproken dat coassistenten een tegemoetkoming van honderd euro per maand ontvangen. “Een mooie eerste stap, maar het leidt tot ongelijkheid als co’s in algemene ziekenhuizen dat niet krijgen”, zegt Abdelmoumen. De Geneeskundestudent en de LAD pleiten daarom voor een tegemoetkoming voor de naar schatting 4.000 coassistenten in algemene ziekenhuizen. Tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe Cao Ziekenhuizen heeft de LAD hierop ingezet. Eind juni liepen deze onderhandelingen echter vast en vooralsnog lijkt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen niets te zien in een tegemoetkoming. Daarom komen medici vandaag in actie. Via #breekeenlansvoordeco worden op social media om 12.00 uur filmpjes en foto’s gedeeld waarin artsen, coassistenten en andere (para)medici publiekelijk hun steun uitspreken voor de co’s. Bekende artsen als Marcel Levi, Wanda de Kanter, René Héman en Bertho Nieboer werken mee aan de actie.
 
Door: Nationale Onderwijsgids