Logo_lowlands-2019

Komende vrijdag begint het Lowlands festival in Biddinghuizen. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar doen wetenschappers onderzoek tijdens Lowlands Science. De Nationale Onderwijsgids licht de komende dagen een aantal experimenten uit.

We need your p(ee)! – Universiteit van Amsterdam

De Universiteit van Amsterdam onderzoekt de urinesamples van Lowlanders om te bekijken in welke mate er restproducten van farmaceutische middelen en chemicaliën terechtkomen in herwonnen struviet. Struviet is een fosfaathoudende stof die wordt gewonnen uit afvalwater in waterzuiveringsinstallaties, en kan worden gebruikt als laagwaardige kunstmest of als grondstof voor een hoogwaardiger variant. 
 

Digitaal biechten – Tilburg University

We zijn tegenwoordig 24/7 online om al onze social media up-to-date te houden en surfen, appen en chatten ons helemaal suf. Chatbots spelen een steeds grotere rol in ons leven. Tilburg University doet daarom op Lowlands onderzoek naar de impact van het delen van geheimen met chatbots. Heb jij altijd al eens in het digitale biechthokje willen zitten?
 

Lowlands saves lives – Radboudumc Nijmegen

Iedereen kan leren reanimeren, maar wat is de beste manier om dit te doen? In dit onderzoek leren deelnemers reanimeren en wordt gekeken welke manier van opleiden het meest effectief is. Twee soorten reanimatietraining worden vergeleken: een training met een virtual reality (VR) reanimatie-app en een reguliere training met een instructeur. Een absolute must do voor iedereen op Lowlands, want als jij het ziet gebeuren, kun je er maar beter klaar voor zijn.
 

Wat heb jij in je broek? – Radboudumc Nijmegen

Elk jaar worden er kinderen geboren met een variatie van het geslachtsdeel. Dan is soms niet duidelijk of het een jongetje of meisje is of ziet hun geslachtsdeel er anders uit dan gemiddeld. Meestal worden deze kinderen geopereerd om hun geslachtsdeel te ‘normaliseren’. Voor dit onderzoek vraagt het Radboudumc jou anoniem hoe jouw geslachtdeel eruitziet en hoe blij je daarmee bent. Onderzoek toont namelijk aan dat hoe tevreden je bent met je uiterlijk vooral wordt beïnvloed door hoe mooi je je voelt – in plaats van hoe je er feitelijk uitziet. Maar geldt dit ook voor je tevredenheid over je geslachtsdeel? Met jouw input hoopt het Radboudumc ouders, kinderen, en jongeren te helpen bij het besluit om een variatie van het geslachtsdeel al dan niet te opereren. 
 
Alle experimenten zijn dagelijks toegankelijk van 12.00 tot 20.00 uur op Lowlands Science, Alpha-terrein.
 
Het LL Science programma is een samenwerking van Lowlands, BKB | Het Campagnebureau. en New Scientist NL waarbij universiteiten en hogescholen uit heel Nederland Lowlands als proeftuin gebruiken.
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Bron: Lowlands