Logo_lowlands-2019

Komende vrijdag begint het Lowlands festival in Biddinghuizen. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar doen wetenschappers onderzoek tijdens Lowlands Science. De Nationale Onderwijsgids licht de komende dagen een aantal experimenten uit.

De dooie hoek - Hogeschool Rotterdam en Erasmus MC

Om meer inzicht te krijgen in hoe jongeren omgaan met de rol die de dood in hun leven speelt, onderzoeken Hogeschool Rotterdam en het Erasmus MC hoe jongeren op Lowlands nadenken over hun levenseinde. Wat is je bucket list? Hoe ziet jouw uitvaart eruit? Heb je al een social media-testament gemaakt?
 

De puls van verandering – Universiteit Utrecht

Verschuiving van geldende normen is van alle tijden. Door fysiologische, attitude- en gedragsmetingen te combineren, maken onderzoekers van Universiteit Utrecht inzichtelijk wat mensen écht van sociale verandering vinden – in dit geval veranderende sekserollen. Hierbij wordt gekeken hoe deze in de maatschappij door mannen en vrouwen worden ervaren: als uitdagend (positief) of als bedreigend (negatief).
 

Lowlands whispers – Universiteit Leiden

Het vertellen van verhalen vervult een belangrijke functie in het doorgeven en bewaren van sociale informatie, normen en waarden in een cultuur én aan het in standhouden van sociale relaties en complexe verstandhoudingen. Maar waarom komen bepaalde elementen van verhalen altijd terug? Tijdens Lowlands worden verschillende verhalen in het publiek geplant en wordt gekeken of en hoe de verhalen uiteindelijk terugkomen bij de onderzoekers.
 

Hoe ontstaat en verandert een taal? – Rijksuniversiteit Groningen

Tijdens dit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen wordt een nieuwe taal bedacht. Maar hoe snel ontstaat er een nieuwe taal wanneer sprekers slechts een paar klanken mogen gebruiken om met elkaar te kunnen communiceren? En verandert de uitspraak van die klanken tijdens het communiceren onder invloed van de andere spreker? Dit onderzoek kijkt of deelnemers hun taalgebruik aan elkaar aanpassen tijdens een spel, waarbij niet alleen de uitspraak, maar ook de tongbewegingen worden opgenomen door middel van een echoscopie-apparaat. 
 
Alle experimenten zijn dagelijks toegankelijk van 12.00 tot 20.00 uur op Lowlands Science, Alpha-terrein.
 
Het LL Science programma is een samenwerking van Lowlands, BKB | Het Campagnebureau. en New Scientist NL waarbij universiteiten en hogescholen uit heel Nederland Lowlands als proeftuin gebruiken.
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Bron: Lowlands