Normal_erasmus_universiteit_rotterdam

Aan het eind van de zomervakantie beginnen de introductieweken voor studenten. Van 19 tot en met 22 augustus vindt de Eurekaweek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam plaats. Dit is de introductieweek waarin eerstejaarsstudenten kennismaken met de universiteit, met Rotterdam en met elkaar. Dit jaar is er plaats voor een recordaantal van 4.250 studenten, daarom is de Openingsceremonie weer in Ahoy. Nieuw is een festival in Rotterdam-West en een gezamenlijke lunch op het plein van de Markthal. Dit meldt Erasmus University Rotterdam.

Het thema dit jaar is ‘Start your adventEUR’, waarmee de nadruk wordt gelegd op het nieuwe avontuur voor onze grote diversiteit aan nieuwe studenten. Zoals altijd is de gehele organisatie in handen van het Eurekaweekbestuur, bestaande uit studenten die het evenement maandenlang zorgvuldig hebben voorbereid. De Eurekaweek is niet verplicht, maar de Erasmus Universiteit beveelt het nieuwe studenten wel van harte aan. Dit jaar is er plaats voor 4.250 deelnemers. Inschrijven is mogelijk tot 5 augustus. Inmiddels heeft meer dan driekwart van de toekomstige studenten dat gedaan.
 

Programma Eurekaweek

Op maandagochtend 19 augustus is de Openingsceremonie in Ahoy Rotterdam waar Rutger Engels, rector magnificus van het College van Bestuur EUR, de Eurekaweek officieel opent. Daarna verkennen de nieuwe studenten, in kleine groepjes en onder begeleiding van een gids, vier dagen lang de stad en het studentenleven. Dit jaar telt de Eurekaweek 600 student-gidsen. Centraal staan de universiteit, de studie- en studiegenoten, de studenten- en faculteitsverenigingen, de sportverenigingen en natuurlijk de stad Rotterdam.
 
Ook ontspanning is een belangrijk onderdeel van de Eurekaweek. Naast de opening kent het programma weer vaste onderdelen zoals de Sport & Play, de Cantus, en de Night of the Songs. Nieuw dit jaar is de Eat & Greet op het plein van de Markthal, met uitzicht op Rotterdamse iconen. Verder zijn er nieuwe locaties aan het programma toegevoegd, zoals een festival in Rotterdam-West, omdat uit onderzoek blijkt dat studenten de stad graag nog beter willen leren kennen. Natuurlijk wordt er ook gefeest en zijn er, voor wie hier niet van houdt, rustige alternatieven zoals filmavonden in Pathé Schouwburgplein. Verder is er dit jaar aandacht voor studenten welzijn.
 
Door: Nationale Onderwijsgids