Normal_wetenschap__onderzoek__innovatie

Accepteren we robots meer als ze ons dialect spreken? Wat kunnen we leren van de aanpak van pestgedrag bij kinderen om pesten van ouderen in verzorgingstehuizen te voorkomen? Werkt een behandeling zonder antibiotica voor tuberculose? Met een bedrag van 50.000 euro vanuit de Nationale Wetenschapsagenda krijgen 37 out-of-the-box onderzoeksideeën de kans zich verder te ontwikkelen. Dit meldt NWO.

De aanvragers ontvangen de financiering vanuit het programma van de Nationale Wetenschapsagenda: Ideeëngenerator. De projecten uit dit programma kenmerken zich doordat ze mogelijke impact hebben op de maatschappij. In totaal was er 1,85 miljoen euro beschikbaar.
 

Risicovol en kleinschalig

Prille en vernieuwende onderzoeksideeën zijn vaak risicovol; er is een kans dat het project niet de verwachte uitkomsten oplevert. Dit type onderzoek is vaak lastig om gefinancierd te krijgen op een regulier manier, omdat het risico te groot wordt geschat. De ideeëngenerator biedt deze een onderzoekideeën een kans. De projectvoorstellen werden beoordeeld op: maatschappelijke vraag en impact; risico en creativiteit van het idee; en projectopzet.
 
Met de toegekende financiering van 50.000 euro gaan de onderzoekers samen met uiteenlopende partijen uit de samenleving één jaar aan de slag om hun idee op kleine schaal verder te ontwikkelen. Dit geeft wellicht direct resultaat, maar kan ook leiden tot een uitgebreider onderzoeksvoorstel of de conclusie dat het idee geen kans van slagen heeft. Anders dan bij andere financieringsinstrumenten mochten voor deze subsidie ook jonge onderzoekers als aio’s, postdocs of onderzoekers met een tijdelijk contract zelf een aanvraag indienen.
 

Ideeëngenerator

In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) financiert NWO sinds 2018 onderzoek in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Het doel van het onderzoek in de NWA is een positieve, structurele bijdrage aan de kennismaatschappij van morgen te leveren, door vandaag bruggen te slaan en met elkaar wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Met de Ideeëngenerator wil de NWA onderzoek bevorderen met potentieel hoge maatschappelijk impact en ruimte bieden voor kleinschalige, risicovolle onderzoeksprojecten. Het programma moedigt creatieve, out-of-the-box denkers aan creatieve, spannende en innovatieve onderzoeksideeën in de praktijk te brengen die wetenschap en samenleving met elkaar verbinden.
 
De behoefte aan de Ideeëngenerator bleek dusdanig hoog dat NWO na de zomer gaat evalueren hoe een eventuele volgende ronde gestalte krijgt in grootte, vorm en procedure.
 
Door: Nationale Onderwijsgids