Normal_studenten_studiegroep_samenwerken

Den Haag zendt 49 jonge ambassadeurs voor vrede, recht en veiligheid uit in de wereld. Zij ontvingen in de afgelopen tien jaar een beurs van het Wim Deetman Studiefonds (WDS), ondersteund door het in Den Haag gevestigde Nuffic - de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs. De 49 studenten uit ontwikkelingslanden volgden met deze beurs in Den Haag een masteropleiding op het gebied van vrede, internationaal recht en veiligheid. Dit meldt Schinkelshoek & Verhoog.

"De mogelijkheid om in Den Haag mijn master te volgen maakte het verschil om mijn persoonlijke en professionele dromen en doelen te bereiken", zegt Marina Graciolli de Paiva, WDS-bursaal 2016. Ze komt aan het woord in het onderzoeksrapport van de oud-WDS-bursaal Ubongabasi Obot. Ter afsluiting van het fonds vroeg het bestuur van de stichting Wim Deetman Studiefonds haar een kleinschalig onderzoek uit te voeren onder de alumni.
 
Het onderzoeksrapport doet verslag van de herkomst van de studenten en hun motivatie om in Den Haag te studeren, wat de beurs voor hen betekent en hoe zij in hun huidige functie als ambassadeur van het WDS optreden. Uit het rapport blijkt het grote belang van de WDS-beurzen voor de studenten en hun werkzame leven voor een rechtvaardige samenleving.
 

Besteding en betekenis van donaties

Het onderzoeksrapport maakt deel uit van het finale verslag van het WDS, ingesteld voor een periode van tien jaar. Met de presentatie van het eindverslag leggen de fondsbestuurders Rijk van Marion, Chris Mos en Gert Zandsteeg verantwoording af over de besteding en betekenis van de donaties voor de studenten, hun samenleving en Den Haag als internationale stad van vrede en recht.
 
De presentatie heeft plaats op vrijdagmiddag 14 juni tijdens de slotbijeenkomst van het WDS in internationaal perscentrum Nieuwspoort te Den Haag. Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag neemt het eindverslag in ontvangst, evenals andere donoren die bijdroegen aan het WDS: AM(BAM), Ballast Nedam, Shell, Siemens, Staedion, TgG (Univé) en TwijnstraGudde.
 
Wim Deetman kreeg het gelijknamige studiefonds in 2008 aangeboden bij zijn afscheid als burgemeester van Den Haag. Als burgemeester zette hij zich samen met wethouders, medewerkers en tal van andere betrokken personen en organisaties in voor Den Haag als internationale stad van vrede, recht en veiligheid. Eerder was hij onder andere minister van Onderwijs en Wetenschappen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids