Normal_microscoop__onderzoek__wetenschap__laboratorium

Na intensief en zorgvuldig beraad heeft de vakjury van de Wetenschaps- en Innovatieprijs van de Federatie Medisch Specialisten drie genomineerden geselecteerd uit de 21 inzendingen van de wetenschappelijke verenigingen. De kanshebbers zijn onderzoeken van de cardiologen, internisten en radiologen, de mdl-artsen en de pathologen. Op 27 juni wordt bekendgemaakt wie de winnaar is van de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2019. Dit meldt Federatie Medisch Specialisten.

De genomineerden zijn (in willekeurige volgorde): 
  • AMACING studie van de radiologen, internisten en cardiologen. Een onderzoek naar het effect van toevoegen van extra vocht bij onderzoek met contrastmiddelen.
  • MijnIBDcoach studie van de mdl-artsen. Een onderzoek naar de effecten van telemonitoring bij patiënten met een chronische darmaandoening.
  • CAMELYON16 challenge van de pathologen. Een onderzoek naar het gebruik van kunstmatige intelligentie bij het opsporen van uitzaaiingen bij borstkankerpatiënten.
 
De vakjury onder leiding van ZonMw-voorzitter Jeroen Geurts was onder de indruk van het niveau van de onderzoeken. Specifiek is er gelet op relevantie voor de klinische praktijk, multidisciplinaire samenwerking, het grensverleggende karakter van de studies en een goede opzet en uitvoering van het onderzoek. Daarnaast is beoordeeld in hoeverre de innovatie aantoonbaar heeft geleid tot verbetering van het zorgproces. De drie genomineerde inzendingen sprongen er volgens de jury absoluut bovenuit. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids