Logo_knaw_logo

Robert Glas en Joscha Steffens worden de nieuwe artist in residence bij het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW). Glas gaat artistiek onderzoek doen naar het strafrecht in tijden van big data en Steffens zal de wereld van gaming en religie onder de loep nemen. Dit meldt de KNAW.

Robert Glas

Beeldend kunstenaar Robert Glas (1986) onderzoekt in zijn kunstenaarspraktijk de wisselwerking tussen de wet en de technologieën die bij wetshandhaving worden ingezet. Tijdens zijn verblijf aan het NIAS gaat hij zich richten op de groeiende spanning tussen het voorspellen van crimineel gedrag en de toerekening van schuld. 
 
Glas behaalde zijn bachelor fotografie bij de HKU en master fotografie bij AKV|St.Joost. Hij maakt fotografische installaties en korte films, waaronder een onafhankelijk fotografisch overzicht van alle vreemdelingendetentiecentra in Nederland. In 2017 ontving hij de Werkbijdrage Jong Talent. Glas woont en werkt in Rotterdam.
  

Joscha Steffens

Het werk van fotograaf Joscha Steffens (1981) richt zich op war games en esthetisch geënsceneerd geweld in de hedendaagse samenleving. Als artist in residence gaat Steffens de identiteit en perspectieven van gamers verder onderzoeken. Hij wil daarbij vooral kijken naar de opkomst van religieuze gemeenschappen in de gaming scene, en de religieuze identiteit en beleving van een nieuwe generatie gamende christenen. Joscha Steffens studeerde religieuze studies, mediakunst en fotografie aan instituten in Heidelberg, Karlsruhe en Arles. Hij behaalde zijn (postgraduate) diploma’s aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig en de Kunsthochschule für Medien in Keulen. Sinds 2016 is hij Resident Artist aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.
  

NIAS en Akademie van Kunsten

De artist-in-residence-beurs wordt verstrekt door NIAS en de Akademie van Kunsten, die hiermee de interactie tussen kunst en wetenschap willen bevorderen. Eerdere winnaars waren onder andere Jan Rosseel, Arne Hendriks en Ana María Goméz López. NIAS en Akademie van Kunsten behoren tot de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.
  
Door: Nationale Onderwijsgids