Normal_man__zorgopleiding__verpleging__verpleegkundige__ziekenhuis__hulp__onderzoek

Op 22 heeft in het Bravis ziekenhuis, locatie Bergen op Zoom, de eerste afspraak plaatsgevonden waarbij een patiënt werd begeleid door een medisch student. Op initiatief van de reumatologen is een unieke samenwerking gezocht met MedGezel, de sociale onderneming, die zich tot doel heeft gesteld om patiënten te laten bijstaan door geneeskundestudenten, zowel in het voortraject als bij het consult met de arts en de evaluatie. Na de pilot in Groningen vorig jaar is het Bravis ziekenhuis nu het eerste ziekenhuis in Nederland, dat “de MedGezel” omarmt voor haar patiënten. Dit meldt MedGezel.

Van student naar medisch coach naar arts

Kinderarts Michaëla Kuijpers is de oprichtster van MedGezel. Inmiddels heeft zijn 70 studenten opgeleid tot medisch coach. Dit betekent voor de artsen van de toekomst een mooie ervaring aan de andere kant van de stethoscoop. Geneeskundestudent en MedGezel “van dienst”  Mirte Bloeme: “Met MedGezel ga je verder dan de opleiding en sta je naast de patiënt waardoor je de mens achter de patiënt ziet en niet alleen de patiënt met een klacht.”
 
Jos Hoes, reumatoloog, stelt: “Ik wil het consult zo kwalitatief mogelijk overbrengen en dat de patiënten de boodschap honderd procent begrijpen. Daar kan een MedGezel heel goed bij helpen.”
 
Ook Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland is blij met het initiatief. Bestuurslid Diana Lewinski: “Een persoonlijke coach kan helpen om voor jezelf op te komen. Wij weten uit ervaring dat dat voor onze leden niet altijd even gemakkelijk is.”
 

Leercurve van toekomstige artsen                                                                                                                  

Een belangrijk aspect van het MedGezel concept is tevens de leercurve van de toekomstige artsen, aldus Kuijpers. “Het patiëntenperspectief, compassie en empathie staan centraal in de opleiding en begeleiding van de medische coaches. Het mijn missie zoveel mogelijk artsen in spé op te leiden tot medisch coach.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids