Normal_wetenschap__onderzoek__innovatie

De finalisten in de verkiezing Wetenschapstalent 2019 van New Scientist zijn bekend: vijf jonge onderzoekers uit Nederland en Vlaanderen dingen nog mee naar de titel. Het publiek heeft twee weken kunnen stemmen op 25 veelbelovende wetenschappelijke talenten uit Nederland en Vlaanderen. Ongeveer 8.500 mensen brachten hun stem uit. Daarnaast boog ook een jury zich over de onderscheidende onderzoeken. Zij beoordeelden de inzendingen op wetenschappelijke en maatschappelijke impact, originaliteit van het onderzoek en de mate van publiekscommunicatie. Het publieks- en juryoordeel tellen beide voor de helft mee in de einduitslag. De winnaar wordt op 31 mei bekendgemaakt tijdens het evenement New Scientist Live in TivoliVredenburg te Utrecht. Dit meldt New Scientist.

“Deze verkiezing gaat over de toekomst”, zegt Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist en jurylid. "Niet alleen vertegenwoordigen de vijf finalisten vanwege hun leeftijd de toekomst van de wetenschap, hun onderzoek helpt tevens de wereld van morgen vormgeven. Voeding, natuurbehoud, eenzaamheid, ethiek in de biotechnologie en kustbescherming: stuk voor stuk enorm actuele onderwerpen. Een interessante bijkomstigheid is trouwens dat de Technische Universiteit Delft met maar liefst twee kandidaten is vertegenwoordigd."
 
De vijf overgebleven kanshebbers zijn:
 
  • Alie de Boer (Maastricht University)
  • Jonas Lembrechts (Universiteit Antwerpen)
  • Gerine Lodder (Tilburg University)
  • Zoë Robaey (Technische Universiteit Delft)
  • Matthieu de Schipper (Technische Universiteit Delft)
 

Juryoordeel en publieke stemronde

De top vijf komt voort uit meer dan vijftig kandidaten die zijn aangedragen door Nederlandse en Vlaamse universiteiten en kennisinstellingen. Het juryoordeel en de publieke stemronde telden even zwaar mee in de totstandkoming van de top vijf.
 
De jury bestaat dit jaar uit voorzitters Willy Verstraete (voorzitter FWO) en Stan Gielen (voorzitter NWO), aangevuld met Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut), Sylvia Wenmackers (covoorzitter Jonge Academie in Vlaanderen), Belle Derks (voorzitter Jonge Akademie in Nederland) en Jim Jansen (hoofdredacteur New Scientist).
 

New Scientist Live 

Op 31 mei wordt de winnaar van de verkiezing bekendgemaakt tijdens het evenement New Scientist Live. De vijf talenten geven deze avond een presentatie over hun onderzoek. Voorafgaand aan de feestelijke prijsuitreiking zijn er colleges van primatoloog Frans de Waal, moraalfilosofe Katleen Gabriels en astrobiologe Inge Loes ten Kate. Het evenement vindt plaats in TivoliVredenburg te Utrecht. De winnaar ontvangt 2.500 euro, mede mogelijk gemaakt door het Rathenau Instituut.
 
Door: Nationale Onderwijsgids