Logo_samenwerking34

De National Research Foundation van Zuid-Afrika (NRF) en NWO hebben een overeenkomst ondertekend om een bilateraal onderzoeksprogramma op te kunnen starten in het kader van het Merian Fund. Het Merian Fund is een fonds waarin de internationale samenwerking met opkomende wetenschapslanden en ontwikkelingslanden een belangrijke rol vervult. Met deze overeenkomst krijgt de samenwerking tussen de Nederlandse en Zuid-Afrikaanse wetenschap een nieuwe impuls. Dit meldt NWO.

In juni 2019 gaat de eerste gezamenlijke call open en worden de verdere details en criteria bekend gemaakt. Het overkoepelende thema van deze call richt zich op één van de grootste maatschappelijke uitdagingen van Zuid-Afrika: de ‘Water-Energie-Voedsel Nexus’.
 
De meerwaarde van samenwerking tussen Nederland en Zuid-Afrika staat centraal in de nadere uitwerking van dit thema. Het betrekken van de gehele kennisketen – van fundamenteel tot toepast onderzoek – evenals het betrekken van relevante sociale partijen, vormen belangrijke bouwstenen van de call. Deze call zal onderdeel zijn van een meerjarige programmering.
 

Over het Merian Fund

Flexibiliteit in thema’s en partnerlanden staat bij het organiseren van bilaterale en multilaterale financieringsrondes vanuit het Merian Fund voorop. De rode draad vormt onderzoek dat het wereldwijd bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties ondersteunt. Partnerlanden worden uitgenodigd om een financiële bijdrage of een bijdrage in-kind te leveren aan het Merian Fund. Daarnaast zal de samenwerking met China, India en Brazilië worden aangevuld met samenwerkingen met Indonesië en Zuid-Afrika. Domeinen en instituten van NWO en van het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA dragen bij vanuit eigen expertise, instrumenten en netwerk.
 

Door: Nationale Onderwijsgids