Normal_vrouw_verdriet_depressief_angst
55 procent van de jonge mensen die in het afgelopen jaar langer dan twee maanden last hebben gehad van psychische klachten geeft aan het als een taboe te ervaren om over deze klachten te praten. 42 procent schaamt zich ervoor psychische klachten te hebben (gehad). Lessen over psychische gezondheid op middelbare scholen kunnen zorgen voor meer kennis en begrip. Dit blijkt uit een onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het Een Vandaag Opiniepanel. Dit meldt MIND.
Het onderzoek is gedaan in samenwerking met MIND en NPO 3FM in het kader van hun #openup-week. Deze vindt plaats van 6 tot en met 12 april 2019 en is bedoeld om openheid te bevorderen bij jongeren over hun psychische klachten. Aan het onderzoek deden 2.123 jonge mensen mee tussen de 16 en 34 jaar. 
 
Het doel van de #openup-week is het bevorderen van openheid bij jongeren over psychische problemen. Hoe eerder jongeren open durven te zijn over hun problemen, hoe eerder ze hulp krijgen. Hierdoor wordt de kans dat hun klachten verergeren kleiner, evenals de kans dat ze met ernstige klachten in de ggz belanden. 
 

Lessen over psychische gezondheid

Dit kan onder meer door het geven van lessen op scholen over psychische gezondheid. Acht op de tien (82 procent) deelnemers aan het onderzoek vinden het belangrijk dat deze lessen standaard in het lespakket van middelbare scholen worden opgenomen. Ze geven vooral aan dat dit voor meer kennis en begrip kan zorgen. Deelnemers die zelf al langere tijd psychische klachten hebben vertellen dat zulke lessen hen zouden hebben geholpen om hun problemen eerder te herkennen en om meer te leren over bij wie ze terechtkunnen.
 

Twee derde van de jonge mensen heeft te maken met stress

De meest genoemde psychische klachten in het onderzoek zijn stress (67 procent), somberheid (53 procent), slaapproblemen (45 procent), eenzaamheid (41 procent), angsten (35 procent) en depressieve gevoelens (32 procent). Deze klachten staan niet op zichzelf, maar komen vaak in combinatie met elkaar voor. Veel deelnemers hebben dan ook meerdere klachten aangekruist. 
 
MIND en NPO 3FM delen tijdens de #openup-week online en op de radio verhalen van jongeren over hun psychische klachten en over de manier waarop zij anderen vertelden over deze klachten (hun ‘openup’). 
 
Door: Nationale Onderwijsgids