Normal_wetenschap__onderzoek__innovatie

De Nationale Wetenschapsagenda nodigt onderzoekers uit alle wetenschapsgebieden uit om met voorstellen te komen voor onderzoek dat wetenschap en samenleving met elkaar verbindt. Minister Ingrid van Engelshoven opent vanmiddag, donderdag 7 maart, tijdens een conferentie in Het Paard te Den Haag een call for proposals voor de zogeheten Ideeëngenerator. Dit meldt NWO.

Met dit laagdrempelige financieringsinstrument wil de Nationale Wetenschapsagenda meer ruimte bieden voor kleinschalige, risicovolle onderzoeksprojecten. Geïnteresseerde onderzoekers kunnen via de Ideeëngenerator een bedrag aanvragen om prille onderzoeksideeën verder te ontwikkelen met uiteenlopende partijen in de samenleving.
 
De opening van de Ideeëngenerator is een van de drie calls for proposals die de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) in 2019 sinds 1 maart geopend heeft. Via de Nationale Wetenschapsagenda geeft het kabinet een impuls aan het (wetenschappelijk) onderzoek. Het doel van het onderzoek in de NWA is een positieve, structurele bijdrage aan de kennismaatschappij van morgen te leveren, door vandaag bruggen te slaan en met elkaar wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Onlangs lanceerde de NWA twee andere calls for proposals.
 

Onderzoeksfinanciering in samenspraak met vakdepartementen

Op 1 maart is de call Schulden en armoede geopend. Vanuit de NWA is 3 miljoen euro beschikbaar voor dit programma, dat zich richt op onderzoek hoe armoede in Nederland bestreden kan worden, het aantal mensen met problematische schulden teruggedrongen kan worden en mensen met schulden effectiever geholpen kunnen worden. Aan deze call financiert ook het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mee. De call 'Schulden en armoede' is tot stand gekomen binnen de zogeheten thematische van het NWA-programma, waarin programma’s die zich lenen voor een brede NWA-aanpak worden ontwikkeld in samenspraak met vakdepartementen.
 

Financieringsronde voor onderzoek naar wetenschappelijke doorbraken

Op 4 maart is de call van het NWA-onderzoeksprogramma Onderzoek op Routes door Consortia (ORC) gepubliceerd. Deze wetenschapsbrede financieringsronde maakt interdisciplinair onderzoek en innovatie mogelijk waarmee maatschappelijke en wetenschappelijke doorbraken binnen bereik komen. Voor de financieringsronde van 2019 is 80,5 miljoen euro gereserveerd. Deze call is een vervolg op de eerste ORC-ronde die in mei 2018 werd geopend. In juni 2019 wordt bekend gemaakt welke onderzoeksvoorstellen subsidie ontvangen vanuit deze eerste ORC-call.
 
Door: Nationale Onderwijsgids