Normal_justitie__rechtbank

Burgemeester Halsema opent dinsdag 26 februari op de Roeterseilandcampus de Amsterdam Law Hub. In de Hub werken studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) samen met maatschappelijke partners en juridische ondernemers aan juridische dienstverlening en innovatie. Zo kan iedereen met een juridisch probleem voor advies terecht in het Free Legal Advice Centre. Dit meldt de UvA.

"De Law Hub komt voort uit de ambitie het onderwijs te vernieuwen en relevanter te maken voor de samenleving", licht André Nollkaemper, decaan van de rechtenfaculteit, toe. In het ervaringsonderwijs van de Amsterdam Law Practice kruipen studenten door middel van clinics, lab labs en simulaties al in de rol van jurist. 
 
Het Centre is een samenwerkingsverband tussen vijf rechtswinkels: Wetwinkel Amsterdam, Strafrechtswinkel Amsterdam, Rechtswinkel Bijlmermeer, Juridisch Spreekuur Gedetineerden en Belastingwinkel Amsterdam. In de winkels werken hoofdzakelijk bachelor- en masterstudenten Rechtsgeleerdheid. Ze duiken in de zaak, en helpen bijvoorbeeld met documenten opstellen of brieven schrijven. Ook kunnen de studenten voor je naar de rechter gaan in zaken waar geen advocaat bij hoeft te zijn. Nollkaemper: "Onze studenten krijgen de kans om praktijkervaring op te doen door echte cliënten met echte juridische problemen te helpen en dragen tegelijkertijd bij aan de toegankelijkheid van het recht door gratis juridisch advies".
 
In de Hub huren ook maatschappelijke juridische organisaties Public Interest Litigation Project (PILP), Bureau Clara Wichman, Lawyers for Lawyers, Pro Bono Connect en Arbeidsmarktresearch een werkplek. Deze organisaties streven allemaal rechtsontwikkeling en maatschappelijke doelen na, onder andere door strategisch procederen en proefprocessen. Masterstudenten zullen in de Hub via law clinics en law labs deel gaan nemen aan projecten en zaken van deze partners. Zo geven zij de kennis die ze hebben opgedaan ook terug aan de samenleving.
 
Afstuderende studenten en alumni kunnen in de Hub beginnen aan een juridische start-up, en zo eerste hun stappen zetten in het ondernemerschap. De Hub ondersteunt juridische start-ups die op gebieden als migratie, wonen, cybercrime, kinderen en werk & zorg juridische innovatie zullen brengen en daarmee het recht toegankelijker zullen maken, juist voor kwetsbare groepen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids