Foto: de Hartstichting

Tien getalenteerde wetenschappers hebben vandaag een persoonlijke onderzoeksbeurs ontvangen van de Hartstichting. Zij doen komende jaren onderzoek naar hart- en vaatziekten. Bijvoorbeeld om het risico op een beroerte bij vrouwen beter te kunnen voorspellen met behulp van een computerprogramma. Het is de 32e keer dat deze zogenaamde Dekkerbeurzen worden uitgereikt. De onderzoekers ontvangen in totaal een bedrag van bijna 3 miljoen euro. Dit meldt de Hartstichting.

Verschil maken

De Dekkerbeurzen zijn bedoeld om de carrières van toponderzoekers te stimuleren. Eerdere Dekkerbeurzen hebben geleid tot mooie resultaten. 1 op de 3 laureaten hebben met hun onderzoek bijgedragen aan betere medische richtlijnen, zoals die voor de behandeling van hartfalen. Van alle onderzoekers die de hoogste beurs hebben ontvangen, is de meerderheid (85 procent) hoogleraar geworden. Dat is niet alleen van belang voor de carrière van de onderzoeker, maar ook voor de ontwikkeling van het onderzoeksveld.
 

Selectie

Voor de felbegeerde beurzen kwamen in totaal 72 aanvragen binnen. Bij de selectie van de beurzen wordt gekeken naar de kwaliteit van de onderzoeker én de kwaliteit van het onderzoek. De onderzoekers werken allemaal aan een universitair medisch centrum of universiteit. Met de kennis uit deze onderzoeken kunnen artsen hart- en vaatziekten in de toekomst eerder opsporen én beter behandelen. 
 

Uitreiking

De beurzen zijn uitgereikt tijdens een feestelijke middag door patiënten met hart- en vaatziekten en mensen die geld hebben opgehaald voor het onderzoek. De talentvolle onderzoekers lichtten kort en krachtig op toegankelijke manier hun onderzoek toe: Wat gaan ze doen met hun beurs? Wat willen ze dat hun onderzoek oplevert? En wat heeft de patiënt straks aan hun bevindingen?
 

Over de Dekkerbeurzen

De Dekkerbeurzen worden jaarlijks toegekend aan talentvolle wetenschappers op het gebied van hart- en vaatziekten. De beurzen zijn vernoemd naar wijlen dr. Bart Dekker, die van 1971 tot 1987 medisch directeur van de Hartstichting was. De afgelopen drie decennia heeft de Hartstichting in totaal 58 miljoen uitgereikt. Er zijn verschillende soorten Dekkerbeurzen, die aansluiten bij de fase van de carrière van een onderzoeker. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids