Normal_geld__euro

17 onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubiconfinanciering van NWO. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen. Dit meldt NWO.

Ze onderzoeken onder andere het voortbestaan van de eerste wereldtaal, kankerbestrijding via het immuunsysteem, de effectiviteit van psychotherapie bij mensen met specifieke aandoeningen en onderzoek naar materialen geïnspireerd door de natuur.
 

Topinstituten

De Rubiconbeurs maakt het voor deze jonge onderzoekers mogelijk om hun onderzoek te doen aan topinstituten zoals de universiteit Harvard en Stanford. 15 Rubicon-onderzoekers gaan voor 24 maanden naar het buitenland, één voor 14 maanden en één gaat 12 maanden weg. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De toekenningen betreffen de tweede financieringsronde van 2018.
 

Feiten en cijfers

81 onderzoekers dienden een aanvraag in voor Rubicon, waarvan 34 vrouwen en 47 mannen. Het totale honoreringspercentage is 21 procent. Onder de vrouwen 14,7 procent en onder de mannen is het honoreringspercentage 25,5 procent. Elf laureaten gaan naar de Verenigde Staten, twee naar het Verenigd Koninkrijk, één naar Zwitserland en één naar Australië. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière.
 

Rubicon

Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden).
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids