Normal_rss_entry-166235

De Groningse studentenvereniging Vindicat heeft een waarschuwing gekregen van burgemeester Peter den Oudsten. Die dreigt met het intrekken van de exploitatievergunning of het tijdelijk sluiten van de vereniging. Aanleiding is een geweldsincident tijdens een Vindicatfeest in mei vorig jaar. Het bestuur van de vereniging weigerde daarna mee te werken aan het politieonderzoek.

Vindicat kan de maatregelen verwachten als de vereniging binnen een jaar weer de fout ingaat. De gemeente bevestigde dinsdagmiddag berichtgeving van die strekking door de Groningse stadsblog Sikkom.

In de waarschuwing staat dat de burgemeester door de politie is geïnformeerd over een "ernstig geweldsincident” tijdens het feest en dat Vindicat weigerde om de naam van de verdachte door te geven aan agenten. Volgens Vindicat deden ze dat om de privacy van de leden te beschermen.

Geschrokken

Daadwerkelijke sluiting is pas aan de orde "na een derde waarschuwing”, aldus een woordvoerder van de burgemeester. Vindicat is geschrokken. "U begrijpt dat het intrekken van de exploitatievergunning vergaande gevolgen heeft voor de leden en mogelijk het voortbestaan van Vindicat”, schreef de vereniging aan de burgemeester. Vindicat zegt dat de waarschuwing een extra aansporing is om de cultuur binnen de vereniging te veranderen. "We zien ook dat er stappen zijn gezet. Zo zijn afgelopen jaar de introductietijd en het driedaagse feest Kermesse zeer goed verlopen. Ook proberen we in samenwerking met de gemeente de problemen aan te pakken.”

Het is niet voor het eerst dat Vindicat in opspraak raakt. In mei vorig jaar werden de bestuursbeurzen ingetrokken omdat de vereniging een ander geweldsincident verzuimde te melden bij de gemeente en de universiteit, terwijl dit wel de afspraak was. In december 2017 deed een Vindicatlid aangifte nadat hij door twee andere leden ernstig was mishandeld tijdens Kermesse.

Door: ANP