Normal_open_access__badges__buttons__wetenschap

Op 31 januari organiseren NWO en ZonMw met medewerking van de KNAW en de VSNU een consultatiebijeenkomst over de implementatie van Plan S. Sinds de bekendmaking van Plan S in september 2018 is er discussie over de vraag hoe de Nederlandse wetenschap het beste de overstap naar open access kan maken. De discussies worden gevoerd door betrokken wetenschappers, die vaak de doelstelling van open access steunen, maar zich ook zorgen maken over de uitwerking van Plan S om dat te bereiken. Dit meldt NWO.

Op dit moment voert cOAlition S, een internationale groep van onderzoeksfinanciers waaronder NWO, een consultatietraject over de verdere implementatie van Plan S. Als onderdeel van dit traject willen NWO en ZonMw met wetenschappers en andere belanghebbenden in gesprek gaan over de recent door cOAlition S bekend gemaakte richtlijnen. De input van deze bijeenkomst wordt vervolgens meegenomen als onderdeel van het Europese consultatietraject.
 
Tijdens de consultatiebijeenkomst komen sprekers aan het woord die zowel de kansen als de zorgen rondom Plan S belichten. Daarnaast krijgen de deelnemers ruimte om hun feedback te geven en te discussiëren over wat volgens hen belangrijke aandachtspunten zijn. Het programma wordt op dit moment nog verder uitgewerkt en zal binnenkort bekend gemaakt worden.
 
De consultatiebijeenkomst vindt plaats op 31 januari van 12.00 tot 18:00 uur in Utrecht. Inloop vanaf 11.30 uur (inclusief lunch). De bijeenkomst wordt om 17.30 uur afgesloten met een borrel. Aanmelden kan via deze link.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids