Normal_megaphone-1480342_960_720
Zo’n duizend studenten, scholieren en leerlingen demonstreren zaterdag in Den Haag tegen het leenstelsel. We zien steeds meer negatieve effecten van het leenstelsel, verklaart voorzitter Carline van Breugel (24) van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) de demonstratie. "Daarom trekken wij nu aan de bel.’’ De LSVB zag bijvoorbeeld de gemiddelde schuld onder studenten stijgen van 15.000 euro naar 26.000 euro. "En die schuld vergroot de druk op studenten.’’ 
 

Daarnaast is het onderwijs minder toegankelijk geworden, stelt Van Breugel. "Op zaterdag 24 november om 13.00 uur verwacht zij daarom ongeveer 1.000 studenten, scholieren en leerlingen op de Lange Voorhout in Den Haag voor de ‘Demonstratie tegen het schuldenstelsel’. In een soort sponsorloop wandelen de demonstranten naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen aan de Rijnstraat. Op hun rug dragen de studenten, als een soort rugnummer, de hoogte van hun studieschuld. "Zo willen we duidelijk maken hoe hoog die druk is’’, zegt Van Breugel.

De demonstratie eindigt op de Lange Voorhout om 15.00 uur. Het protest tegen het leenstelsel wordt medegeorganiseerd door het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), FNV Jong en ROOD, de jongerenafdeling van de SP. Om scholieren, studenten en leerlingen te faciliteren deel te nemen aan de demonstratie, worden gratis bussen ingezet vanaf Utrecht, Nijmegen en Amsterdam.

Lees hier een interview met LAKS, JOB en ROOD over de demonstratie: "Geen student, maar toch bang voor een studieschuld"

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids / Marjolein Kooyman