Exoskelet MARCH van TU Delft

Vanochtend heeft Project MARCH, een studententeam van de TU Delft, hun zelfgebouwde exoskelet getoond aan de koning en koningin gedurende het staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Dit robotisch harnas maakt het voor een dwarslaesie patiënt weer mogelijk om te lopen. Dit meldt TU Delft.

Elk jaar zet een nieuw team van ongeveer twintig TU Delft studenten zich vrijwillig in voor de ontwikkeling van een nieuw exoskelet. Zo dragen zij bij aan het teruggeven van mobiliteit aan mensen met een dwarslaesie. Co-creatie, de nauwe samenwerking met de gebruiker, staat in dit project centraal. Zo is afgelopen jaar samengewerkt met de ‘piloot’ van het team Sjaan Quirijns die sinds 2000 een dwarslaesie heeft. Tijdens het staatsbezoek liet Sjaan zien hoe zij met behulp van het exoskelet weer kan lopen.

 

Winnaar Cybathlon Experience

 
Afgelopen maand won Project MARCH de internationale Cybathlon Experience in Düsseldorf met het tijdens het staatsbezoek getoonde exoskelet: de MARCH III. Van 26 tot 29 september deed het team van Delftse studenten mee met deze zogenaamde paralympische bionische spelen. In de ‘Obstacle Run for  Exoskeletons’ strijden exoskeletten van verschillende ontwikkelaars (academisch, studenten en commerciële partijen) tegen elkaar om hun nieuwste functionaliteiten en verbeteringen te laten zien. De piloten moeten met het exoskelet zo snel mogelijk een parcours vol obstakels, zoals een trap, ongelijk terrein en een helling, doorlopen. Met de MARCH III liet Project MARCH zien dat het nieuwste ontwerp mensen met een dwarslaesie nog beter helpt om deze dagelijkse hindernissen makkelijk en comfortabel te overwinnen.
 

Cybathlon 2020

 
Inmiddels is een nieuw team van 23 TU Delft studenten begonnen met het bouwen van een nieuw, innovatief exoskelet, de MARCH IV. Elk jaar sluit het team hun jaar af door mee te doen aan een Cybathlon Experience, waarvan de volgende editie waarschijnlijk in 2019 plaats zal vinden. Ook focust het nieuwe team zich op de grote editie van de Cybathlon die in 2020 plaatsvindt in Zürich. Project MARCH gaat daar opnieuw hun innovatieve technologieën zien.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids