Normal_rss_entry-155606

Voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft woensdag van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een eredoctoraat uitgereikt gekregen. Hij ontving het eredoctoraat vanwege zijn grote maatschappelijke verdiensten op het gebied van veiligheid en vrede en voor de totstandbrenging van het VN Klimaatakkoord van Parijs.

"Wij zijn de eerste generatie die een einde kan maken aan armoede, en de laatste generatie die klimaatverandering kan stoppen”, zei Ban tijdens zijn dankspeech in een bomvolle Martinikerk. Ban riep jongeren op te acteren als 'global citizen’, een wereldburger. Precies deze woorden sprak president Kennedy tegen Ban toen hij in 1962 als student door de president werd ontvangen.

Volgens rector magnificus Elmer Sterken was het geen verrassing dat Ban, "met de bijnaam Mr. Climate”, nu voorzitter is van de Global Commission on Adaptation. "Als iemand het kan, is hij het. Hij zei ooit: 'bij klimaatverandering is geen plan B want er is geen planeet B.'”

Ban is ook in Groningen voor de opening van het internationale klimaatinstituut Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCECA). Dit centrum moet landen adviseren hoe ze om kunnen gaan met klimaatverandering.

Door: ANP