Normal_rss_entry-152878

Een groep studenten heeft in Amsterdam een universiteitsgebouw bezet. Ze voeren actie tegen onder meer bezuinigingen van het kabinet en "uitholling van het onderwijs". De ingangen van het P.C. Hoofthuis in de Spuistraat zijn gebarricadeerd en aan de reling van het dak hangt een spandoek. Later op de dag wordt in de hoofdstad een protestmars gelopen.

De bezetters van het gebouw, waarin onder meer collegezalen zitten, noemen zich Autonome Universiteit Postcolonial House. De protestactie richt zich ook tegen het college van bestuur van de universiteit. De bezetters zeggen pas weg te gaan als hun eisen worden ingewilligd. Ze willen onder meer dat de afschaffing van de dividendbelasting wordt teruggedraaid, zegt een woordvoerster. Het geld moet ten goede komen aan de publieke sector.

Verschillende studenten en docenten zagen vrijdag hun colleges niet doorgaan. Volgens twee van de actievoerders staan veel docenten positief tegenover de protestactie, omdat zij kampen met hoge werkdruk.
 
Een woordvoerster van de UvA kon nog niet zeggen of er maatregelen volgen. "Ik kan er nog niks over zeggen, we zijn het aan het uitzoeken en komen er straks op terug''.
 

WOinActie

 
De protestmars, de March for Education 2.0, begint om 12.00 uur bij de Binnengasthuisstraat. Behalve studenten uit Amsterdam worden ook studenten uit andere steden verwacht.
 
Verscheidene universiteiten hebben deze week actie gevoerd voor meer geld voor het wetenschappelijk onderwijs. De actiegroep WOinActie wil dat het kabinet fiks over de brug komt. Ze eist dat het kabinet 1,15 miljard euro aan 'achterstallig' geld in het wetenschappelijk onderwijs steekt en een bezuiniging van 183 miljoen euro schrapt.
 

Update

De studenten die het P.C. Hoofthuis in Amsterdam bezet houden zijn niet van plan om het universiteitsgebouw vrijwillig te verlaten. ,,Wij willen eerst een serieuze inhoudelijke reactie van het college van bestuur van de UvA op onze eisen. Tot die tijd blijven we zitten'', zegt een woordvoerder van de actievoerende studenten.

Eerder werd bekend dat als de bezetters om 15.30 uur het pand nog niet hebben verlaten, de politie overgaat tot ontruiming.
 
Door: ANP