Normal_geld__portemonnee__muntgeld

Studenten worden opnieuw in de kou gezet door het kabinet. De bezuinigingen op het hoger onderwijs worden verder opgeschroefd, met al 19 miljoen in 2019, en in deze regeringsperiode moet kabinet Rutte 3 ergens nog meer dan een kwart miljard bezuinigen in het onderwijs. De Landelijke Studentenvakbond en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vrezen ervoor dat ook dit gat op studenten verhaald wordt. Daarnaast gaan studenten meer betalen voor hun studielening en hun boodschappen. Dat is de conclusie van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) na de presentatie van de rijksbegroting op Prinsjesdag. Dit melden de LSVb en het ISO.

Opnieuw bezuinigingen

 
Uit de begroting blijkt dat er de komende jaren in totaal nog 250 miljoen extra moet worden bezuinigd op het onderwijs. In 2012 werd het leenstelsel aangekondigd waarbij de belofte werd gedaan dat er één miljard geïnvesteerd zou worden in de kwaliteit van het onderwijs. Drie jaar later bleek dat er van die één miljard slechts 620 miljoen overbleef. Studenten werd 600 miljoen aan voorinvesteringen beloofd, maar het blijkt in 2018 dat slechts 280 miljoen daadwerkelijk goed is uitgegeven. Tegelijkertijd wordt er met de doelmatigheidskorting van 183 miljoen bezuinigt op het onderwijs. Nu komt daar een extra bezuiniging van 211 miljoen bovenop. 
 

Studenten onevenredig hard geraakt in portemonnee

 
De overheid kiest er allereerst voor om de voorwaarden van het leenstelsel al na drie jaar te veranderen. Om het leenstelsel "betaalbaar te houden" wordt de rente op studieschuld voor studenten die vanaf 2020 gaan studeren namelijk verhoogd, waardoor de maandlasten bij terugbetaling 18 procent hoger worden. Ex-studenten zijn daardoor in de toekomst duizenden euro’s duurder uit.
 
Ten tweede verhoogt het kabinet vanaf 1 januari 2019 het lage btw-tarief van zes naar negen procent. Boodschappen, een bezoek aan de kapper en de fietsenmaker worden hiermee elke keer de helft meer belast. De grootse kostenpost voor studenten wordt duurder; elke 30 euro aan boodschappen wordt met 1,- euro verhoogd. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids