Normal_geld_rekenmachine_belasting

Het academisch jaar is gisteren officieel geopend door minister Van Engelshoven. In een brandbrief die gisteren aan de Tweede Kamer verstuurd is, roepen studenten en docenten door heel Nederland de minister op te investeren in het hoger onderwijs. Ook droegen zij rode vierkantjes uit protest tegen de bezuinigingen in solidariteit met ‘WOinactie’. Dit meldt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). 

In de brief wordt ontevredenheid geuit over “de langdurige trend van afnemende financiering per student en het wetenschappelijk onderwijs en over het gebrek aan perspectief op verbetering”. Het baart de ondertekenaars vooral zorgen dat het beloofde vrijgekomen geld door afschaffing van de basisbeurs teniet wordt gedaan door de eerder aangekondigde doelmatigheidskorting. Samen met al eerder ingezette bezuinigingsmaatregelen laat het totaalplaatje geen investeringen zien, maar wordt er netto bezuinigd op het wetenschappelijk onderwijs. “De slotsom is dat studenten nu én geen basisbeurs én geen substantiële investeringen in hun onderwijs hebben”, aldus de ondertekenaars.
 
Daarom verzoeken de 38 studentenvakbonden en -organisaties de minister om de doelmatigheidskorting ongedaan te maken en daar bovenop extra te investeren in het wetenschappelijk onderwijs. Veel studenten steunen WOinactie, dat zich sterk maakt voor meer geld en minder werkdruk in het wetenschappelijk onderwijs. Het dragen van een rood vierkantje, het solidariteitssymbool tegen de roofbouw op het onderwijs, maakt dit zichtbaar.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids