Normal_backpack_rugzak_studenten_student

De internationale studenten in Groningen hoeven niet meer te betalen voor hun noodgedwongen verblijf in tenten. Het tijdelijke onderkomen wordt gratis. Dit melden Dagblad van het Noorden en RTV Noord.

Buitenlandse studenten die geen kamer kunnen vinden in Groningen wordt de mogelijkheid geboden om hun bivak tijdelijk op te slaan in een tentenkamp. Er is ruimte voor in totaal 90 studenten, verdeeld over drie tenten. Ze moesten echter wel 12,50 euro per nacht neertellen om met z’n dertigen in een tent te slapen.
 
De Rijksuniversiteit Groningen heeft nu bevestigd dat het tentenverblijf gratis wordt. Studenten die al geld hadden betaald voor de afgelopen paar nachten krijgen dat geld terug. Bovendien wordt bekeken of de hotelboot, waarvan studenten ook gebruik kunnen maken, goedkoper kan worden. Momenteel betaalt een student daarvoor 1300 euro per maand. Wel is al besloten dat de studenten voortaan per week mogen boeken in plaats van per maand, zoals eerder het geval was.
 
De onderwijsinstellingen proberen met de noodvoorzieningen de ergste kamernood te verzachten. Toch is dit bij lange na niet genoeg. Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) van de gemeente Groningen kondigde woensdag aan dat hij de komende jaren 1500 extra kamers voor studenten erbij wil, onder meer op het terrein van Zernike Campus. Bestuursvoorzitter Henk Pijlman van de Hanzehogeschool ziet daarnaast nog twee extra oplossingen: zorg voor meer starterswoningen om de doorstroming vanuit studentenkamers op gang te helpen en stel een maximum aan het aantal studenten per opleiding.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids