Normal_wetenschap__onderzoek__innovatie

Voor het vierde achtereenvolgende jaar doen wetenschappers onderzoek op het Lowlands festival. Hieronder volgt een greep uit diverse onderzoeken die universiteiten en hogescholen uitvoeren tijdens Lowlands Science, zoals grenzeloos lallen en hints met een robot. Dit meldt Lowlands.

Grenzeloos lallen: Bevordert alcohol het spreken van een vreemde taal? Door middel van een echoscopie meet Rijksuniversiteit Groningen tijdens Lowlands Science de tongbewegingen van bezoekers.
 
Kraak de rapcode: Ontwikkelingen in de AI kunnen de boodschap van cryptische hiphop-teksten ontcijferen. Op Lowlands onderzoekt het Meertens Instituut in samenwerking met Universiteit Antwerpen neurale netwerken die codes kunnen kraken.
 
Laat de oermens in je los: Onze voorouders hadden een heel ander dieet en konden niet naar de supermarkt voor snacks. Wageningen University & Research doet onderzoek hoeveel we toch nog kiezen voor dezelfde geuren en smaken.
 
Praten in 3D: Als schreeuwen niet helpt, kun je ook je gezicht en lichaam gebruiken om je boodschap te ondersteunen. Maar welke kenmerken van je bewegingen dragen het meest bij aan taalbegrip? En maakt het uit of je gesprekspartner naar je ogen, handen of mond kijkt? De Radboud Universiteit test dit met communicatie in 3D.
 
Hints met een robot: In de toekomst wordt communicatie met kunstmatige intelligentie steeds belangrijker. Tilburg University gaat onderzoeken hoe mensen en robots elkaar kunnen begrijpen door het gebruik van gebaren.
 
Lowlands Science is een populair onderdeel van Lowlands waarbij tijdens het festival wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt. Lowlands, BKB | Het Campagnebureau en New Scientist nodigen elk jaar wetenschappers uit om een onderzoeksvoorstel in te dienen. Bekijk alle experimenten op Lowlands van dit jaar op www.lowlands.nl.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids