Normal_normal_college__studenten__studeren__collegezaal__studie

Door het grote tekort aan kamers worden internationale studenten flink uitgebuit. De huurprijzen die ze moeten betalen zijn hoger dan voor de Nederlandse student en ze krijgen volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vreemde contracten voorgelegd. Dit melden Parool en Algemeen Dagblad. 

“Er vinden ontzettend veel wanpraktijken plaats, internationale studenten worden uitgebuit. Dat is allemaal mogelijk door het grote tekort aan kamers”, aldus bestuurslid Geertje Hulzebos van de LSVb.

In vier jaar tijd is het aantal internationale studenten opgelopen van 58.000 naar 122.000. Ze hebben allemaal een woonplek nodig en zoeken deze vaak vanaf een afstand, nog voordat ze naar Nederland komen. Daardoor hebben ze geen persoonlijk contact met een potentiële huurbaas en bezichtigen ze geen kamers. De Nederlandse wetten en regels zijn voor de internationale student een grote onbekende waardoor ze niet beter weten dan akkoord te gaan met hoge huurprijzen voor kleine kamers en rare contracten.

De LSVb wil dat universiteiten in actie komen en hun verantwoordelijkheid nemen. Als het aan de vakbond ligt, stoppen universiteiten met het aannemen van buitenlandse studenten. De vereniging van universiteiten, VSNU, liet eerder al weten de toename van internationale studenten aan Nederlandse universiteiten te willen beperken. Er zijn door de onderwijsinstellingen onderling afspraken gemaakt om te zorgen dat de groei stopt.

In de tussentijd zoeken universiteiten naar oplossingen. Zo maken de universiteiten van Amsterdam en Utrecht gebruik van vakantieparken en heeft de Rijksuniversiteit Groningen een leegstaand bejaardentehuis, tentenkamp en boot achter de hand.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids