Normal_geld__pennen__contract__afspraak

Studenten hoeven niet langer te betalen voor de vereiste toelatingstoetsen om door te kunnen stromen naar een master. Vanaf het studiejaar 2019/2020 draaien de instelling zelf op voor deze selectiekosten. Studenten die zich aankomend jaar aanmelden, hebben al recht op de gratis selectietoetsen. Dit schrijft minister Van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer. Dit meldt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

De LSVb strijdt al lang voor het afschaffen van deze kosten. LSVb-voorzitter Geertje Hulzebos: “We zijn ontzettend blij met deze ontwikkeling. Een financiële drempel om zich aan te melden wordt zo weggenomen voor studenten met minder geld. Als universiteiten zo nodig moeten selecteren, moeten ze daar ook zelf voor betalen. Dit is nu rechtgezet.”
 
De hoge kosten voor toelatingstoetsen weerhoudt armere studenten van de studie. Rijkere studenten kunnen de testen juist zo vaak maken als ze willen en zenden hun beste toetsresultaat in. Dit zorgt voor ongelijkheid in het toelaten van studenten naar hun inkomen. Door toelatingstoetsen gratis te maken is hier een einde aangekomen. Voor studenten die zich dit jaar aanmelden voor de master zijn deze toetsen gratis.
 
Eerder werd al bekend dat het wettelijk niet toegestaan is om deze selectiekosten bij de student te leggen, toch omzeilde veel universiteiten deze wet. De minister heeft nu uitgesproken dat ze hier op gaat handhaven. Studenten die in september 2019 met een master starten betalen dus niet meer zelf voor de toelatingstoetsen, die vaak meer dan honderd euro kosten.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids