Logo_dag_help_a_fellow_student_out

Net als vorig jaar dreigen honderden internationale studenten bij hun aankomst in Groningen wegens het kamertekort aangewezen te zijn op noodopvang. Om te voorkomen dat zij op straat hoeven te slapen, of de hoofdprijs betalen voor een hotel start de Democratische Academie Groningen (DAG) een initiatief: ‘Help a fellow student out’. Studenten, maar ook stadjers, kunnen een tijdelijke slaapplaats aanbieden aan arriverende studenten. Dit meldt de Democratische Academie Groningen.

Iedereen die bereid is om een slaapplaats beschikbaar te stellen, kan zich via een formulier aanmelden. Hierop kan worden aangeven voor hoeveel studenten er ruimte is, of er voorkeur is voor een bepaald geslacht en in welke periode er ruimte is voor de internationale student. Voor beide partijen moet vooraf duidelijkheid zijn hoelang het kosteloze verblijf zal duren.
 
“Alle internationale studenten verdienen een warm welkom”, vertelt DAG-lid Minja Sillanpää, zelf afkomstig uit Finland. “Ze moeten op dezelfde manier behandeld worden als Nederlandse studenten, en huisvesting is daarin een basisvoorwaarde. Helaas investeert de universiteit wel veel geld in het aantrekken van internationale studenten, maar schiet zij tekort in het verwelkomen en integreren van deze groep. Zo wil zij niet akkoord gaan met het aanbieden van gratis noodopvang.”
 
De Rijksuniversiteit kondigde vorige week een recordgroei aan. “We zien nu al talloze wanhopige oproepen in Facebookgroepen staan van internationals zonder woning”, vertelt Sillanpää. “Uit solidariteit willen we met DAG graag wat van onze woonruimte tijdelijk beschikbaar stellen, zodat zij bij hun aankomst in augustus en september vanuit goede omstandigheden kunnen zoeken naar een vaste kamer.”
 
De komende maand gaat DAG druk op zoek naar slaapplaatsen en staat het iedereen vrij zich aan te melden. Het is de bedoeling dat deze slaapplaatsen vanaf medio augustus zullen worden aangeboden. Op dat moment zullen internationale studenten, aangekomen in Groningen, zich kunnen aanmelden voor de gratis, tijdelijke noodopvang.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids