Normal_rug__universiteit_groningen__academiegebow

De Raad van Toezicht van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft Prof.dr. Jouke de Vries per 1 oktober 2018 benoemd tot voorzitter van het College van Bestuur voor een termijn van vier jaar. De Vries is momenteel decaan van Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij volgt prof. dr. Sibrand Poppema op, die na een bestuursperiode van tien jaar afscheid neemt van de RUG. Dit meldt de RUG.

“We zijn erg verheugd dat we Jouke de Vries kunnen benoemen als de nieuwe collegevoorzitter”, zegt mr. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) van de RUG. “Wij zien in hem de juiste persoon om de RUG de komende jaren te leiden en kijken uit naar de samenwerking met hem. We hebben veel waardering voor de grote betrokkenheid van de universitaire gemeenschap in Groningen bij de zoektocht naar een nieuwe voorzitter.”
 
Prof.dr. Jouke de Vries voldoet naar de mening van de commissie in alle opzichten aan het profiel dat de RvT heeft opgesteld. Hij heeft als wetenschapper en als bestuurder een uitstekende staat van dienst. Hij was hoogleraar Bestuurskunde in Leiden en decaan van de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Onder zijn leiding werd de dependance een groot succes. Hij is op dit moment hoogleraar Governance & Public Policy aan de RUG en decaan van de Campus Fryslân.
 
De Vries beschikt als geen ander over een goed netwerk in Den Haag, maar ook in het Noorden van het land, waar hij als decaan van Campus Fryslân nadrukkelijk de samenwerking in de regio opzoekt. De filosofie van deze nieuwe faculteit is Global Challenges and Local Solutions. Hij kent de weg in de complexe bestuurlijke organisatie die elke universiteit is en heeft een duidelijke visie op de toekomst van de universiteit, die in zijn ogen vooral tot stand moet komen in dialoog met de academische gemeenschap. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids