Normal_arts_dokter_stethoscoop_witte_jas_doktersjas_verpleegkunde_zorgpersoneel_verpleging

FNV Zorg & Welzijn en de andere bonden hebben gisteren een ultimatum gestuurd aan de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) over de afspraken in de cao van de universitair ziekenhuizen (UMC’s). Dit meldt FNV.

De FNV weigert te tekenen voor de verslechteringsvoorstellen die de werkgeversorganisatie wil doorvoeren. De vakbond wil een fatsoenlijk loonbod voor de 60.000 medewerkers en daarnaast goede afspraken over werkdruk en een generatieregeling. De vakbond geeft de NFU tot dinsdag 19 juni 9.00 uur de tijd om in te gaan op de eisen, anders volgen er acties van het ziekenhuispersoneel.
 
De vakbond wilt een fatsoenlijke, marktconforme loonsverhoging voor álle medewerkers in de UMC’s; van facilitair medewerker tot gespecialiseerd verpleegkundige. Daarnaast zijn afspraken over de aanpak van de werkdruk heel belangrijk. Door het enorme personeelstekort in de zorgsector staan de werknemers al jaren aan de top van hun kunnen. Om uitval en verzuim te voorkomen, wil de FNV geen verslechteringen voor onregelmatige diensten en avond- en nachtdiensten. En niet, zoals de werkgever wil, dat werknemers tot drie jaar voor AOW-leeftijd in onregelmatige diensten gaan werken.
 
Vakbonden eisen in het ultimatum een generatieregeling voor werknemers van 60 jaar en ouder. Zij kunnen dan minder uren gaan werken, waardoor jongeren kunnen instromen. Ze gaan dan 80 procent van hun huidige uren werken, met behoud van 90 procent van hun loon en met 100 procent pensioenopbouw. Elise Merlijn: “Werken in de zorg is fysiek en mentaal zwaar. Het is dan ook belangrijk dat werknemers bijtijds kunnen stoppen. Daarnaast moet er ruimte gemaakt worden voor jongeren om in te kunnen stromen in de sector. Dus niet alleen moet er meer personeel bij, zij moeten ook voldoende mogelijkheid hebben om zich te kunnen blijven ontwikkelen. Zo blijft werken in de UMC’s aantrekkelijk.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids