Logo_lsvb__studentenbond__logo

De Tweede Kamer heeft besloten om studenten zonder basisbeurs die niet geprofiteerd hebben van de investeringen in onderwijskwaliteit, alsnog te compenseren. Dat was nodig omdat veel hogescholen en universiteiten zich niet aan de afspraak hebben gehouden om extra te investeren in onderwijskwaliteit, vooruitlopend op de opbrengst van het leenstelsel. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is opgelucht dat de politiek ingrijpt. Dit meldt de LSVb.

CDA: belangrijk signaal

De motie werd ingediend door coalitiepartij CDA, samen met oppositiepartijen PvdA en GroenLinks. Harry van der Molen, Tweede Kamerlid voor het CDA, is blij datzijn motie is aangenomen. “Studenten zijn de dupe geworden van hogescholen en universiteiten die zich niet aan de afspraak hielden. Deze studenten hebben er recht op dat ze gecompenseerd worden en daarom is het belangrijk dat de politiek dit signaal afgeeft. We zijn erg benieuwd met welke oplossingen de minister komt,” aldus Van der Molen.
 

Gebroken belofte

De studenten die van deze maatregel profiteren zijn de studenten die tussen 2015 en 2017 begonnen zijn met studeren. De Landelijke Studentenvakbond verwacht snelle actie van minister Van Engelshoven. Alleen dan kan deze groep nog wat terugzien van de extra onderwijskwaliteit die hen beloofd is. Sewbaransingh: “De regering beloofde bij de invoering van het leenstelsel dat deze groep studenten extra onderwijskwaliteit zou zien. Het is genânt dat deze belofte zo gebroken is. De minister moet zo snel mogelijk handelen om de fout ongedaan te maken en de studenten te compenseren.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids