Normal_geld__stapel__munten

Het samenwerkingsverband van de vier technische universiteiten in ons land, de 4TU.Federatie, gaat de komende vijf jaar in totaal 22 miljoen euro financieren aan onderzoeksprogramma’s die vallen binnen het thema ‘Tech for a Sustainable Future’. De universiteiten werken daarbij samen binnen vijf verschillende programma’s. Dat meldt het AD.  

Die vijf programma’s waarin de universiteit van Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen hun krachten bundelen gaan over onderzoek naar gepersonaliseerde geneeskunde, ziektepreventie en behandeling, ‘slimme’ industrie, meer veerkrachtige samenlevingen en de wereldwijde voedselvraag. Al deze onderzoeken hebben te maken met de thema’s binnen de Nationale Wetenschapsagenda en de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties.

De vier technische universiteiten lieten eind 2017 al weten dat ze hun wetenschappers wilden oproepen om samen te werken aan onderzoeksvoorstellen binnen het thema. Het doel van de samenwerking is het vernieuwen binnen het onderzoek en het behalen van een maximaal resultaat.

De focus ligt bij het aanstellen van nieuw vast wetenschappelijk personeel dat niet alleen onderwijs verzorgt, maar zich ook bezighoudt met onderzoek. Dat komt om het ontwikkelen van nieuwe technologie niet zomaar gedaan is. De 4TU.Federatie wil zo de continuïteit van de onderzoekslijnen garanderen en tevens zorgen voor een goede verbinding tussen onderzoek en onderwijs. De vier universiteiten werken bewust samen met overheid en het bedrijfsleven, zodat de onderzoeksresultaten ook daadwerkelijk resulteren in innovaties ten gunste van de samenleving.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids