Normal_sleutels_huis_studentenhuis_studentenkamer_hand

Huisjesmelkers profiteren van de woningnood onder studenten. De Kamer bespreekt met minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) wat hiertegen gedaan kan worden. Dit meldt de Tweede Kamer.

Torenhoge huurprijzen voor een paar vierkante meter. Huisjesmelkers profiteren van het grote tekort aan studentenkamers. Ze vragen te veel huur en plegen nauwelijks onderhoud. Huurders die daarover klagen of naar de Huurcommissie stappen, worden soms zelfs door huisbazen geïntimideerd of bedreigd.

Alle woordvoerders zijn het erover eens dat vooral de woningschaarste moet worden aangepakt. Daarnaast doen zij allerlei andere voorstellen, variërend van betere handhaving en naming-and-shaming tot forse boetes en fiscale maatregelen.

Handhaving

Gemeenten kunnen in sommige situaties al bestuursrechtelijk ingrijpen, maar gebeurt dat in de praktijk ook? Kops (PVV) denkt dat de handhaving strenger kan. Ronnes (CDA) denkt dat gemeenten geholpen zouden zijn met extra bevoegdheden om op te treden tegen huisjesmelkers.

Volgens Ollongren kunnen gemeenten soms al meer dan zij denken, bijvoorbeeld bestuurlijke boetes opleggen. Van Eijs (D66) vraagt de minister om de Kamer daar dan over te informeren. Dat zegt de minister toe. Ook zegt zij bereid te zijn om vanuit Den Haag in te grijpen als er meer nodig is.

Zwarte lijst

Voortman (GroenLinks) en Beckerman (SP) denken dat huurders gebaat zouden zijn bij een zwarte lijst van foute huisbazen. Ook Ronnes (CDA) ziet wel wat in naming-and-shaming.

De minister vindt dat de overheid daar terughoudend mee moet zijn. Maar de Huurcommissie en huurdersorganisaties hebben volgens haar wellicht wél mogelijkheden om hier wat mee te doen.

Boetes

Verhuurders die vaak de fout in gaan, krijgen een steeds hoger legestarief bij de Huurcommissie opgelegd. Maar volgens Kops (PVV) lachen ze daarom, want die verhoging valt in het niet bij de hoge huren die zij vangen. Die bedragen worden gewoon ingecalculeerd, zegt ook Koerhuis (VVD).

Beckerman (SP) en Koerhuis (VVD) vragen de minister om woonfraude tot een economisch delict te maken, want dan kunnen huisjesmelkers fors beboet worden en kunnen hun winsten afgepakt worden.

Fiscale maatregelen

Huisjesmelkers kopen huizen als beleggingspanden, die ze vervolgens verkameren en verhuren. Nijboer (PvdA) stelt voor om dit fiscaal minder aantrekkelijk te maken, bijvoorbeeld via de overdrachtsbelasting. Ook Beckerman (SP) en Voortman (GroenLinks) vragen de minister hiernaar te kijken.

De minister betwijfelt of fiscale maatregelen een oplossing zijn. Niet iedere investeerder is immers een huisjesmelker. Zij wil liever gerichte dan generieke maatregelen nemen.

De Kamer stemt op 3 april over de ingediende moties.