Normal_verkiezingen_stemmen

Aan internationale studenten wordt steeds vaker gedacht bij de lokale politiek. In enkele gemeenten staat er zelfs een internationale student op de kieslijst die zich bijvoorbeeld inzet voor integratie, culturele activiteiten, of internationaal georiënteerd onderwijs. Dat meldt Nuffic.

Aan de gemeenteraadsverkiezingen mogen burgers uit de EU ook meedoen en zich zelfs kandidaat stellen. Dat geldt voor de gemeente waar ze geregistreerd zijn. In de stemlokalen die vandaag in het hele land open zijn, worden dus ook stemmen uitgebracht door veel internationale studenten. Om deze groep jongeren daadwerkelijk aan het stemmen te krijgen, zijn er voor hen speciale Engelstalige stemwijzers ontwikkeld.

De studenten die zich op de kieslijst hebben aangemeld, hebben dat onder meer gedaan in Den Haag, Maastricht en Wageningen. Zij willen zich in de meeste gevallen allemaal inzetten voor betere integratie in de Nederlandse cultuur. Ze willen daarnaast ook zorgen voor meer contact tussen Nederlandse en buitenlandse studenten. Ook is huisvesting een veelvoorkomend thema dat terugkomt in de verkiezingsprogramma’s voor internationale studenten.

Naast de bovengenoemde gemeenten wordt er ook in Amsterdam, Utrecht, Groningen, Eindhoven en Enschede gedacht aan de internationale studenten. Er worden in deze steden regelmatig standpunten in verkiezingsprogramma’s van partijen opgenomen die tegemoetkomen aan de wensen en behoeften van deze groep studenten.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids