Henk Kummeling nieuwe rector magnificus Universiteit Utrecht

De raad van toezicht van de Universiteit Utrecht heeft prof. dr. Henk Kummeling benoemd tot rector magnificus. Hij volgt per 1 juni 2018 prof. dr. Bert van der Zwaan op. Kummeling is momenteel universiteitshoogleraar in Utrecht. Dit meldt Universiteit Utrecht.

“De Universiteit Utrecht krijgt met Henk Kummeling opnieuw een zeer betrokken en ambitieuze rector”, zegt de voorzitter van de raad van toezicht, prof. dr. Emmo Meijer. “Hij is een wetenschapper met een discipline-overstijgende visie en uitstraling. Ook heeft hij een groot hart voor onderwijs. Als bestuurder heeft hij bewezen dat hij de universiteit uitstekend kan representeren in binnen- en buitenland en dat hij veel oog heeft voor wat leeft onder medewerkers en studenten. Dat zijn essentiële kwaliteiten om het strategisch plan van de universiteit uit te kunnen voeren en alle potentie die in Utrecht aanwezig is te benutten om nieuwe generaties op te leiden en samen met partners de vraagstukken van morgen op te lossen.”
 
Kummeling heeft veel zin in zijn nieuwe functie. “Onze universiteit heeft een strategisch plan met prachtige ambities: meer interdisciplinariteit in onderzoek en onderwijs, internationalisering, kleinschalig en intensief onderwijs en verdere maatschappelijke verankering van de universiteit. Ik zie er naar uit om daar verder vorm aan te geven, in een inspirerende dialoog samen met mijn collega’s in het college van bestuur, faculteitsbestuurders, de medezeggenschap, medewerkers en studenten.”
 
De symbolische rectoraatsoverdracht zal plaatsvinden tijdens de 382ste diesviering van de universiteit in de Domkerk op 26 maart. Bert van der Zwaan gaat dan met emeritaat. “De universiteit is hem voor zijn grote verdiensten zeer erkentelijk. Hij heeft de afgelopen jaren een hele stimulerende rol gespeeld bij het versterken van de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek van de Universiteit Utrecht”, aldus Emmo Meijer. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids