Normal_academiegebouw_universiteit_groningen_rug

Met de officiële opening van de vernieuwde Aletta Jacobskamer in het Universiteitsmuseum Groningen door drs. Lilianne Ploumen, presenteert het Universiteitsmuseum sinds donderdag 8 maart drie iconische topstukken van de Nederlandse geschiedenis. Deze topstukken zijn speciaal geselecteerd voor de Canon van Nederland en geven een bijzondere kijk op de geschiedenis van vrouwenemancipatie. Dit meldt Rijksuniversiteit Groningen. 

Met de presentatie van de topstukken is het Universiteitsmuseum Groningen officieel toegetreden tot het landelijke Canonnetwerk. Willem Bijleveld, directeur Nederlands Openluchtmuseum, overhandigde rector magnificus Elmer Sterken het Canonschildje dat symbool staat voor de toetreding.


Topstukken Canon van Nederland

De Canon neemt je in vijftig vensters mee langs mensen, gebeurtenissen en voorwerpen die samen de geschiedenis van Nederland vertellen. Aletta Jacobs is een van de Canonvensters van de Canon van Nederland. In de Aletta Jacobskamer zijn drie iconische topstukken van de Nederlandse geschiedenis gepresenteerd, omdat deze voorwerpen een bijzondere kijk geven op de geschiedenis van vrouwenemancipatie. Deze topstukken brengen je dichtbij het leven en de tijdsgeest van Aletta Jacobs. De topstukken bestaan uit een hutkoffer van Aletta Jacobs, het baarmoedermodel van Fa. Auzoux en het bureau van Aletta Jacobs.

Canonnetwerk

Met de Canon van Nederland als uitgangspunt slaan musea door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Deelnemende Canonmusea presenteren iconische topstukken van de Nederlandse geschiedenis en trekken in 2018 gezamenlijk op in bijzondere Canonprogrammering. Het Canonnetwerk is een groeiend netwerk van nu 22 deelnemende musea verspreid over het land. De landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. Het Canonnetwerk wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, K.F. Hein Fonds en de Gravin van Bylandt Stichting.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids