Normal_vraagteken

Op de Universiteit van Amsterdam (UvA) is onlangs een studentenadviesbureau opgericht dat helpt met het beantwoorden van allerlei lastige vragen uit de onderwijspraktijk. StudentWeetRaad heet het bureau en is een idee van de afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen van de UvA. Dat meldt de Universiteit van Amsterdam.

De vragen waar studenten mee helpen gaan bijvoorbeeld over maatregelen die helpen tegen vroegtijdig schoolverlaten, of wat ouders kunnen doen tegen pestgedrag. De vragen worden beantwoord door acht studenten, waarvan één afgestudeerde en twee masterstudenten een begeleidende functie hebben. Deze acht studenten werken vrijwillig voor StudentWeetRaad en kunnen door dat werk praktijkervaring opdoen.

Organisaties die met een vraag komen leveren uiteindelijk een tegenprestatie aan de studenten in de vorm van een workshop of training. Ook het vormen van netwerken en het creëren van stageplaatsen kunnen voortkomen uit de samenwerking.

Rachel Poldermans, een van de begeleidende studenten, zegt dat het plan tot nu toe positieve reacties oplevert. Volgens haar hebben veel deelnemende instellingen niet veel geld te besteden, maar willen ze wel graag onderzoeksinformatie ontvangen waarmee ze hun organisatie kunnen verbeteren. De UvA hoopt dat het initiatief ook op andere faculteiten wordt ingevoerd.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids