Normal_vu_vrije_universiteit

Krakers van het krakerszaaltje De Verrekijker van de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU) zijn verzocht om het pand te verlaten en te sluiten. Aanleiding was een bezoek van de omstreden Palestijnse spreekster Rasmea Odeh. Dat meldt RTL Nieuws.

De VU zegt ‘nadrukkelijk afstand’ te nemen van het bezoek van Odeh aan de universiteit. De VU is inmiddels in gesprek geweest met het krakerscollectief en laat weten dat tijdens dat gesprek niet naar voren is gekomen dat er verantwoordelijkheid wordt gevoeld voor de veiligheid. De universiteit heeft er om die reden geen vertrouwen meer in dat er in de toekomst andere beslissingen worden genomen. Het verzoek het krakerszaaltje te ontruimen kwam dan ook van de VU. 

In 1969 werd de spreekster in Israël veroordeeld voor een bomaanslag waarbij twee mensen om het leven kwamen. Door een gevangenenruil kwam Rasmea Odeh in 1980 vrij. De krakers van de VU noemen Odeh echter een 'Palestijnse heldin'. De zogeheten Revolutionaire Eenheid is van mening dat de vrouw altijd heeft ontkend betrokken te zijn geweest bij het geweld in 1969.

Tijdens de aanwezigheid in De Verrekijker sprak de Palestijnse over haar 'verzet tegen de Israëlische apartheid'. Op de debatavond kwam voor die tijd al stevige kritiek van de VVD en de PVV in de hoofdstad. Laatstgenoemde partij wilde zelfs dat Odeh de toegang tot Nederland ontzegd zou worden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids