Normal_college__studenten__studeren__collegezaal__studie

Technische universiteiten in ons land hebben te maken met een behoorlijke groei van het aantal buitenlandse studenten. Aan de universiteiten van Eindhoven, Delft, Enschede en Wageningen heeft een op de drie studenten een andere nationaliteit dan de Nederlandse, zo blijkt uit cijfers van Nuffic. Dat meldt RTL Nieuws. 

Tien jaar geleden was er nog sprake van 25 procent internationale studenten op de hele bevolking. Inmiddels is dat aantal gegroeid naar ruim 33 procent. Het Nuffic deed onderzoek naar deze aantallen naar aanleiding van een artikel in Het Financieele Dagblad. Duitsland, China, India, Italië en Griekenland zijn de landen die de meeste studenten in Nederland hebben zitten. Meer dan 12.000 buitenlandse studenten zijn er voor dit studiejaar aangemeld bij Nederlandse technische universiteiten. Volgens een woordvoerder van het Nuffic volgen er momenteel in totaal 80.000 internationale studenten een universitaire studie in ons land. 
 
De internationalisering wordt over het algemeen als positief beschouwd, maar niet iedereen is even enthousiast. Zo worden er zorgen geuit over het aantal beschikbare studieplekken voor Nederlandse studenten. Op de vier genoemde technische universiteiten zijn er acht opleidingen met een beperkte toelating. Omdat er volgens de wet geen selectie gemaakt mag worden op iemands afkomst, is het voor universiteiten lastig om te bepalen welke studenten er uiteindelijk instromen. Maatregelen tegen de eventuele ‘verdringing’ van Nederlandse studenten kunnen alleen door het kabinet genomen worden. 
 
Bij de Nederlandse studenten die in het buitenland studeren - circa 15.000 op dit moment - zijn België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zweden het meest in trek.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids