Normal_telefoon_mobiel_smartphone_socialmedia

Bij de Universiteit Twente (UT) is door studenten een speciaal apparaat bedacht, het zogeheten ‘appeenoma’. Hiermee wordt het contact tussen ouderen en jongeren gemakkelijker gemaakt. Jongeren sturen bijvoorbeeld via de app een berichtje naar hun opa en oma, die de boodschap vervolgens in briefvorm binnenkrijgen. Andersom werkt het ook: een handgeschreven bericht komt via het apparaat in de vorm van een app weer bij de jongere terecht. Dat meldt NOS.

De studenten van de UT doen al een aantal jaar onderzoek naar het inzetten van technische kennis voor ouderen. In verzorgingshuis De Posten in Enschede werd ouderen via een enquête gevraagd wat zij nodig hebben voor het verbeteren van hun omgeving. Contact met de buitenwereld werd het vaakst genoemd.

Met die informatie gingen de studenten aan de slag en ontwikkelden zo de ‘appeenoma’. Het apparaat ziet eruit als een oude kast met een brievenbus. Daaruit komen de geschreven appjes. Via dezelfde brievenbus kan de oudere het antwoord op zo'n appje terugsturen. Tijdens de Dutch Design Week werd de machine geïntroduceerd. De reacties zijn tot nog toe lovend, al moet het apparaat nog wel compacter worden, zodat meerdere ouderen een exemplaar kunnen krijgen, zegt een van de bedenkers.

De ouderen zelf zijn laaiend enthousiast over de bijzondere uitvinding van de studenten. Ze hebben geen idee hoe het kan dat ze nu 'zomaar' kunnen communiceren, maar het is voor hen een mooie uitkomst dat de stap naar de buitenwereld dankzij het apparaat iets kleiner is geworden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids