Normal_roken__sigaret

De Universiteit Utrecht (UU) heeft de plannen voor het laten uitvoeren van onderzoek naar sigarettensmokkel gewijzigd. In eerste instantie wilde de universiteit de kosten daarvoor laten betalen door een onderzoeksfonds dat door tabaksreus Philip Morris is opgericht. De kosten worden nu door de onderwijsinstelling zelf betaald. Dat meldt NOS.

KWF Kankerbestrijding liet de universiteit weten de samenwerking met de tabaksreus niet toe te juichen. Volgens directeur Sigrid Attema kan de tabaksindustrie niet als normale industrie worden gezien, waardoor het financieren van wetenschappelijk onderzoek niet wenselijk is. Dat de universiteit uiteindelijk een streep zet door de samenwerking, noemt Attema verstandig. Was de samenwerking wel doorgegaan, dan zou KWF hebben afgezien van verdere financiële steun aan lopende onderzoeken aan de universiteit. Momenteel heeft het KWF bijna honderd onderzoeken lopen bij instellingen die aan de UU zijn verbonden.

Een woordvoerder van de universiteit laat weten dat er vanaf het begin al enkele vraagtekens werden gezet bij de samenwerking met Philip Morris. Desondanks zou het gaan om integer onderzoek zonder bemoeienis van de tabaksindustrie.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids