Logo_universiteit_utrecht_logo_smal

De Utrechtse Aardwetenschappen Vereniging (UAV) is flink in de problemen gekomen door een bundel met liederen. In de teksten worden uitingen gedaan van "walgelijk seksisme, vrouwenhaat en verkrachtingsfantasieën", zo blijkt uit een boze brief van de ouders van een van de leden. Naar aanleiding van die brief heeft de Universiteit Utrecht de financiering van de vereniging opgeschort. Momenteel wordt er meer onderzoek gedaan naar de kwestie. Dat melden NRC en NOS.

Volgens de UAV zelf zijn de liederen slechts "woorden op papier die zeker niet serieus genomen moeten worden." Wel laat de vereniging weten de woorden "hoer" en "slet" te hebben verwijderd uit de teksten. In totaal staan er dertien liederen in de bundel van de UAV. In vijf daarvan komen seksistische passages over vrouwen voor.

Het thema seksisme kwam vorig jaar al in het nieuws bij de Groningse studentenvereniging Vindicat, die vrouwen uitmaakte "slet" en "laag wijf". Nu ligt de Utrechtse studievereniging onder vuur. Anders dan een studentenvereniging is een studievereniging zoals de UAV onafhankelijk. Mede daardoor kon de voorzitter niet ingrijpen toen de boze ouders aanklopten en hun beklag deden over de schunnige teksten.

Volgens Marleen Ketelaars, een van de studenten en tevens voorzitter van de UAV, ervaren de vrouwelijke leden van de vereniging echter geen seksisme of seksuele intimidatie. Volgens haar zijn grappen over seks bij studenten vergelijkbaar met grappen die kleuters over poep en plas maken. Dat de woorden hoer en slet wel zijn geschrapt, komt volgens Ketelaars omdat het tegenwoordig echt niet meer kan om een vrouw te denigreren, zeker gezien de veranderende maatschappij.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids