Normal_studenten__luisteren__hbo__uni__college

De laatste jaren komen er steeds meer internationale studenten studeren aan de Universiteit van Amsterdam en dit aantal wordt in snel tempo groter. Rector Karen Maex wil dat het aantal internationale studenten begrensd wordt en heeft onderwijsminister Van Engelshoven om hulp gevraagd. Dit melden de UvA en het Parool.

Maex zei dit in haar speech bij de Dies Natalis, de 386ste verjaardag van de UvA. In totaal is nu 15 procent van de UvA-studenten internationaal, maar onder eerstejaars loopt dit op naar 25 procent. Een van de redenen is de introductie van steeds meer Engelstalige bachelors. Maex voorziet dat het aantal buitenlandse studenten blijft groeien, als er geen maatregelen worden genomen.
 
Maex vindt dat er momenteel nog te weinig aandacht is voor een goed evenwicht tussen Nederlandse en internationale studenten. Ook moet er meer gekeken worden naar het evenwicht tussen Engelstalige en Nederlandstalige ondersteuning en tussen Nederlandstalige opleidingen en Engelstalige opleidingen. “We moeten daarop ons beleid aanpassen, eisen stellen aan de leerdoelen van zowel Nederlandstalige als Engelstalige opleidingen en de curricula daarop aanpassen. Zodat wij ons in de komende tien jaar nog verder vormen tot een tweetalige, internationaal georiënteerde en cultureel geïntegreerde universiteit.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids