Normal_rss_entry-116756

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) richt een meldpunt op waar (oud-)medewerkers van zijn ministerie beïnvloeding door zijn departement van het onafhankelijke onderzoeksinstituut WODC kunnen aankaarten. Ook mensen van buiten het departement kunnen hun zaak hier kwijt, schrijft hij dinsdag aan de Tweede Kamer.

Hij zal verder alle medewerkers van zijn ministerie oproepen ,,om alle relevante informatie beschikbaar te stellen aan dit meldpunt, waarbij gewezen zal worden op de klokkenluidersregeling".

Eerder deze maand werd bekend dat er politieke druk is uitgeoefend op het werk van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC). Dat gebeurde onder meer bij een onderzoek naar de legalisering van de wietteelt. Het WODC is gevestigd in het pand van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Grapperhaus laat twee onderzoeken van het WODC door een onafhankelijke commissie onder de loep nemen. Die wordt geleid door Jacques Overgaauw, vicepresident van de Hoge Raad. Een ander onderzoek kijkt naar mogelijke beïnvloeding van het WODC door het ministerie.

Door: ANP